banner

We love to create unique, successfull templates for your websites

countdown Timer Expired

Days
Hours
Minutes
Seconds
Дори само една бърза прегръдка беше просто невероятна“, каза Ларсън.

Дори само една бърза прегръдка беше просто невероятна“, каза Ларсън.

Други бизнеси имат ли ограничения?

Да, други фирми, които обслужват големи групи, имат ограничено работно време. Клубовете, социалните зали, залите за боулинг, билярдните зали и детските центрове могат да бъдат отворени само от 6 сутринта до 22:00. Фирмите също са задължени да ограничават групите до не повече от осем души и да поддържат 6 фута физическо разстояние между всяка група.

Повече: Коронавирусната ваксина може скоро да пристигне в Айова, тъй като здравните лидери чакат ОК, за да направят инжекции

Има ли ограничения за медицинските процедури?

Губернаторът включи редица ограничения за запазване на места в болниците за пациенти с COVID-19.

  • Най-малко 10% от техните отделения за интензивно лечение и хирургически/медицински легла трябва да бъдат запазени за пациенти с COVID-19.
  • Броят на леглата за пациенти, подложени на несъществени медицински процедури, трябва да бъде ограничен до 50% от средния от септември.
  • Оперираните пациенти трябва да имат отрицателен тест за COVID-19 в рамките на 72 часа от датата на операцията.

Коронавирусна ваксина може да започне да пристига в Айова в рамките на седмици, дори преди федералните регулатори да разрешат на лекари, медицински сестри и фармацевти да започнат да поставят ваксините.

Здравните служители на Айова казват, че очакват скоро да пристигнат малки пратки от новата ваксина на Pfizer, която показа обещаващи резултати, но все още не е разрешена за обществена употреба.

Опаковките с ваксината на Pfizer трябва да се съхраняват в ултрастудени фризери в целия щат, готови за отваряне веднага щом федералните регулатори дадат одобрение. Експертите казват, че това може да се случи още следващия месец. Втора ваксина, произведена от Moderna, може да последва в началото на следващата година.

Още: Pfizer ще поиска одобрение от FDA „в рамките на дни“, след като допълнителен анализ установи, че ваксината срещу COVID-19 е 95% ефективна

Държавните и окръжните здравни ръководители планират повечето от ваксинациите да се прилагат от местни болници, клиники и аптеки.

„Нашата цел е да получим възможно най-много ваксини на всеки уличен ъгъл, за да е лесно за жителите на нашата общност да получат ваксина, когато стане налична“, каза Хелън Еди, директор по общественото здравеопазване на окръг Полк, на онлайн среща във вторник .

Губернаторът Ким Рейнолдс посочи ваксините като повод за надежда, докато въвежда нови мандати и ограничения за ограничаване на рекордните случаи и броя на хоспитализациите.

„Надявам се, както и всички ние, че скоро ще има ваксина“, каза тя в понеделник в директно w loss website обръщение към Айованс. „Но дотогава е важно да засилим и забавим разпространението, за да сме сигурни, че жителите на Айова ще останат в безопасност, за да сме сигурни, че нашите болници могат да лекуват всеки, който се нуждае от грижи.“

Свръхстуденото съхранение усложнява разпространението

Очаква се здравните работници и възрастните хора да бъдат първи приоритет, когато ваксината започне да пристига. Тя ще стане достъпна за широката общественост, когато през следващите месеци пристигнат още ваксини.

Кен Шарп, който ръководи плановете за ваксиниране на Министерството на общественото здраве на Айова, каза на Съвета по здравеопазване на Айова, че щатът може да получи първите си пратки от ваксина в края на ноември или началото на декември. Държавата ще съхранява флаконите на склад, докато Администрацията по храните и лекарствата не даде одобрение за започване на публични ваксинации.

Още: Вече има две обещаващи потенциални ваксини срещу COVID. Ето какво знаем за тях.

Производителите обявиха този месец, че ранните резултати показват, че и двете ваксини осигуряват повече от 90% защита срещу вируса. Рано в сряда Pfizer каза, че допълнителен анализ показва, че ваксината му е 95% ефективна. Всяка ще изисква от пациентите да получат две инжекции през три до четири седмици.

Шарп каза, че националните власти казват на държавните служители да дадат първия кръг ваксина на възможно най-много хора, без да забавят доставките за втората доза. Експертите прогнозират, че въпреки че първоначалните доставки на ваксина от производителите ще бъдат ограничени, предлагането ще се разшири бързо.

„В този период от три до четири седмици след първата доза продуктът ще се появи на пазара много, много бързо“, каза Шарп. Той каза, че съветът е бил: „Вкарайте колкото се може повече удари във възможно най-много оръжия с това първоначално разпределение и допълнителните доставки ще бъдат на път.“

Повече от 1000 доставчици на здравни услуги и агенции в Айова са попълнили заявления и са получили одобрение от държавата, за да помогнат за предоставянето на ваксинациите, казаха служители. Повече от 100 от тях са в окръг Полк. Sharp каза миналата седмица, че никоя друга държава няма по-високо ниво на доставчици на здравни услуги, които да помогнат.

Шарп каза, че след като ваксината започне да се доставя до клиники и аптеки, федералните служители планират да предложат онлайн „търсачи на ваксини“. Онлайн инструментите ще помогнат на американците да определят кога отговарят на условията за ваксините и къде могат да бъдат ваксинирани, каза той.

В допълнение към изпращането на ваксината до частни клиники и аптеки, здравният отдел на окръг Полк може да предложи ваксинации в клиника за придвижване в централата си северозападно от центъра на града.

Окръг Полк не планира да провежда клиники за масова инжекция, като тези, които организира в State Fairgrounds по време на епидемията от грип H1N1 през зимата на 2009-2010 г., освен ако не е необходимо.

Самата ваксина се закупува от федералното правителство. Заплащането за администриране на снимките все още се уточнява.

Скот Слейтър, администратор от здравния отдел на окръг Полк, каза във вторник, че окръгът наскоро е получил 466 000 долара федерална помощ за коронавирус, облекчение и икономическа сигурност или пари от Закона за CARES. Окръжният здравен отдел може да използва част от него, за да помогне за разпространението на ваксината, каза той. Едно усложнение може да бъде, че парите по CARES Act трябва да бъдат изразходвани до 30 декември, въпреки че повечето от ваксинациите ще се извършат през 2021 г., каза той.

Слейтър каза, че местните здравни служители се надяват да бъдат осигурени повече федерални пари, за да помогнат на усилията за ваксиниране.

„С радост ще го взема, когато дойде“, каза той.

Тони Лейс покрива здравните грижи за регистъра. Свържете се с него на tleys@registermedia.com или 515-284-8449.

Повече от 60 жители на Айова са дали положителен тест за вариант на коронавируса, за който експертите предупреждават, че се разпространява по-лесно и може да е по-смъртоносен от версията, която преди това обхвана щата, съобщиха официални лица в сряда.

Вариантът, официално известен като B.1.1.7, е открит за първи път в Обединеното кралство. Щатът обяви на 1 февруари, че трима жители на Айова са дали положителен тест за това. Още пет случая бяха обявени на 11 февруари. Този брой достигна 63, съобщиха служители на Министерството на общественото здраве на Айова в сряда.

В щата не са потвърдени други варианти на вируса.

Скокът в случаите, разкрит в сряда, дойде, след като Държавната хигиенна лаборатория увеличи броя на тестовете, които прави за варианта. Д-р Кейтлин Педати, медицински директор на държавното здравеопазване, цитира нарастващите призиви всички жители на Айова да бъдат ваксинирани веднага щом могат. Всички настоящи ваксини са показали, че са ефективни в борбата с най-лошите ефекти от варианта.

„Тъй като е известно, че вирусите се променят малко с времето и вариантите понякога могат да бъдат по-лесно преносими, достигането на групов имунитет ще бъде много важно за намаляване на вирусната активност“, каза Педати в съобщение за новини. „Общественото здравеопазване ще продължи да работи с нашите партньори в (държавната хигиенна лаборатория), за да наблюдава тези тенденции и е много важно всички да продължим да прилагаме добри мерки за защита на общественото здраве."

Още: Ким Рейнолдс: Всички възрастни в Айова ще отговарят на условията за ваксина на 5 април, ако предлагането се увеличи според очакванията

Докладът за повече положителни тестове за варианта дойде скоро след като губернаторът на Айова Ким Рейнолдс обяви целта за отваряне на правото на ваксина за всички възрастни в Айова на 5 април, при условие че федералното предлагане на ваксина отговаря на техните прогнози.

От април тя очаква между 200 000 и 290 000 дози ваксина срещу COVID-19 да пристигат в щата седмично, достатъчни за около 10% до 15% от възрастното население на щата.

Ник Колтрейн е репортер на политика и данни за регистъра. Свържете се с него на ncoltrain@registermedia.com или на 515-284-8361.

Когато бащата на Пам Ларсън, пациент с Алцхаймер, отиде да го прегърне на 90-ия си рожден ден този септември, тя трябваше да каже „не“.

Беше „напрегнато и трудно“ решение, каза тя, но рискът беше твърде висок, науката за предаването на коронавирус твърде непозната, дори ако носеха маски и бяха на открито в неговото заведение.

В четвъртък, деня, в който Айова достигна крайъгълния камък от нула домове за възрастни хора, съобщаващи за активно огнище на COVID-19, Ларсън и баща й Джордж Стюарт най-накрая се прегърнаха отново. Ларсън, която като баща си е напълно ваксинирана, успя да го посети в стаята му за първи път в новия му старчески дом, да го види лично и без бариера.

Беше бърза прегръдка и дори не беше „законна“, пошегува се след това 67-годишният Ларсън от Де Мойн. Просто се случи, защото мускулната памет пое контрола, след като бяха разделени толкова дълго. Иначе те държаха маски и се опитваха да спазват правилото от шест фута възможно най-добре.

Бързата прегръдка беше първата им прегръдка от повече от година. До четвъртък те трябваше да се задоволяват с телефонни обаждания или посещения, разделени от затворени прозорци и плексигласови бариери, докато се опитваха да избегнат вируса, който преобърна обществото.

„Дори една бърза прегръдка беше просто невероятна“, каза Ларсън. „Да мога да кажа здравей или сбогом и да мога да стисна ръката му. Просто нещо, което винаги ще помня.“

Стюарт има диабет в допълнение към Алцхаймер. Малко след пропуснатата прегръдка през септември той се премести от дом за подпомагане в Лорънс, Канзаса, в старческия дом Арбър Спрингс в Западен Де Мойн. Преди четвъртък последният им личен контакт беше на тротоара пред съоръжението, докато Ларсън доставяше вещите си.

Ваксините срещу COVID-19 „ни дадоха възможност да видим s4746385001 някаква надежда“

Обитателите на старчески домове съставляват близо 40% от над 5600 жители на Айова, убити от вируса, въпреки че представляват по-малко от 1% от населението на щата.

Семейните посещения в съоръженията бяха строго ограничени в цялата страна миналата пролет, тъй като служителите се опитваха да предотвратят разпространението на вируса. Това доведе до месеци на изолация за хиляди крехки, възрастни жители на Айова.

„Без съмнение това е може би най-дългото и трудно пътуване за доставчиците на дългосрочни грижи през целия им живот“, каза старши вицепрезидентът на Асоциацията за здравеопазване на Айова Лори Ристау в интервю в четвъртък. „...Обитателите са като второ семейство за тях. Така че това беше много травматично и много за работа. Това прави напредъка, който виждаме, още по-смислен и по-радостен, поради това колко дълъг е този път за тях. "

Обитателите на старчески домове, заедно с доставчиците на здравни услуги, бяха основният приоритет за имунизация, след като ваксината пристигна в щата през декември. Губернаторът на Айова Ким Рейнолдс каза по време на пресконференция в сряда, че повече от 90% от жителите и 60% от персонала са били ваксинирани.

Още: Ким Рейнолдс: Всички възрастни в Айова ще отговарят на условията за ваксина срещу COVID-19 на 5 април, ако предлагането се увеличи според очакванията

Ристау каза, че ваксината е променила играта в борбата срещу COVID-19. Благодарение на ваксините федералните регулатори миналата седмица смекчиха някои от ограниченията за посещенията след година, в която много семейства можеха да се виждат само при физическа раздяла.

Новите насоки позволяват „отговорно посещение на закрито по всяко време и за всички обитатели“, освен ако обитателят има потвърдена инфекция с COVID-19 или е поставен под карантина, или по-малко от 70% от обитателите са напълно ваксинирани и процентът на положителни резултати за тестове за коронавирус в окръга е над 10%. Към четвъртък следобед Ристау не знаеше за нито едно съоръжение в Айова, което да попада в тази категория.

Още: „Може да се разпространи като горски пожар“: Старческите домове в Айова се опитват да излязат от бруталната година, бореща се с COVID-19

Старческите домове, които са федерално регулирани и са склонни да се грижат за най-слабите обитатели, имат по-строги ограничения за посещения от други видове центрове, включително центрове за подпомагане на живеенето.

Vista Woods Care Center в Ottumwa беше последният старчески дом в щата, в който имаше активно огнище. Федералните инспектори не откриха проблеми с практиките за контрол на инфекциите в съоръжението, подчертавайки трудността в борбата с вируса, каза администраторът на съоръжението Рон Стърсма в интервю в сряда.

Contents